BİLGİSAYAR, NÜKLEER SİLAH ÇALIŞMALARI İÇİN KULLANILACAKİşte dünyanın en hızlı bilgisayarı
Amerikalı bilim adamları, saniyede 1000 trilyon işlem yapabilen, dünyanın en hızlı süper bilgisayarını üretti.
Yaklaşık 100 milyon dolara mal olan bilgisayar IBM şirketiyle Los Alamos Ulusal Labaratuvarı tarafından geliştirildi. Bilgisayar, nükleer silah çalışmaları için kullanılacak.
'Roadrunner' ismi verilen bilgisayar, 'IBM'in dünyanın en iyi süper bilgisayarından bile 3 kat hızlı' diye tanıttığı Blue Gene'i ikiye katladı. Yüzlerce uzmanın 6 yıl boyunca çalışarak ürettiği 'Roadrunner'ın bir günde yaptığı işi dünya üzerindeki tüm insanlar el bilgisayarlarıyla her gün 24 saat çalışarak ancak 46 yılda yapabiliyor.
IBM'in süper bilgisayar projelerinin Genel Müdür Yardımcısı David Turek, Roadrunner'ın çok gelişmiş bir PlayStation 3 olarak tanımlanabileceğini söyledi. Turek, PlayStation'ın temel çip tasarımını alarak geliştirdiklerini kaydetti. Fakat Roadrunner, video oyunundan 'biraz' daha büyük. Yaklaşık 6 bin metrekare yer kaplayan sistem 227 ton ağırlığında ve 91 kilometre uzunluğundaki fiberoptik kablolarla bağlanmış. 80 terabayt hafızaya sahip bilgisayar yaklaşık 7 bin çift çekirdekli çipten oluşturulmuş.
IBM mühendisleri, Roadrunner sayesinde gerçek nükleer denemelere gerek kalmayacağını, nükleer silahların bilgisayar simülasyonuyla test edilebileceğini belirtiyor. Süper bilgisayar, enerji krizine bir çözüm olarak yakıtı daha etkin kullanacak araçların üretilmesin ve finans sektörü gibi diğer alanlarda da destek sağlayacak.
IBM'in New York / Poughkeepsie'teki araştırma laboratuvarında tutulan Roadrunner, gelecek ay New Mexico'daki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'na nakledilecek.