Aşırı iltifattan kaçının; çünkü suizanna neden olursunuz
Yazar
Konu: Aşırı iltifattan kaçının; çünkü suizanna neden olursunuz C.tesi Tem. 18, 2009 10:30 am
Günümüzde bazıları hüsnüzan ettikleri mensup oldukları düşünce ve aksiyonlarına çeşitli seviyelerde destek verdikleri şahıslara İslami kaidelerle izahı imkansız bir şekilde medh u senada bulunuyor. Bu türlü şeyler şöyle–böyle haklı–haksız az veya çok onu çekemeyen insanları tahrik eder. Böyle yapıldığı takdirde insanlar suizanna sevk etmiş olursunuz. Sonunda onlar da kaybeder siz de. İnsanlar yer yer ve zaman zaman yaptıkları ameller ile başkalarının takdirlerini bekleyebilirler. Bu kabil takdir ve tebciller karşısında insanın kalb balansını ayarlaması çok önemlidir. Kişi “Allah’ım hakkımda söylenen bu sözleri dua olarak kabul buyur ayağımı kaydırma beni bir lahza bile benimle başbaşa bırakma” demelidir. Aksine insan kendini şımarıklık ve gaflete salarsa Allah da onun ayağını kaydırabilir. Evet yapılan takdir ve övgüler gökten bir nida halinde gelse bile insan bir İmam Rabbani bir Bediüzzaman edasıyla “Allah’ım ben çok hakir bir şey olduğuma o kadar inanmışım ki şu nidalar benim kanaatımı değiştiremez.” diyebilecek ölçüde düşünce duruluğuna ve hazımkâr bir nefse sahip olmalıdır. Bizim çizgimiz bellidir. Bizim en büyük vazife ve misyonumuz kulluktur. Başkalarının övgüleri o övgülerin hakkımızda biçtiği makamlarda gözümüz yoktur. Biz her zaman Hz. Ali’nin “insanlardan bir insan olma” hedefine ulaşmaya çalışmalıyız. Bizim büyüklüğümüz şahsı manevide güncel tabirle tüzel kişiliğimizdedir. Bâki hakikatlar fani şahısların üzerine bina edilemez.. bina edilse onlar ahirete göçtüğünde dava da ortadan kalır. Bu açıdan birbirimizle irtibatımızı güçlü tutmalı ve sabah akşam bir ve beraber olma yollarını araştırmalıyız.. araştırmalı ve birliğimizi korumaya çalışmalıyız. Kendimizi devamlı sıfırlayarak yolumuza devam etmeliyiz. “Ben yaptım ben ettim.” demek şirkin bir uzantısıdır. Ene’yi (ben) yırtıp Nahnü’yü (biz) ya da “Hu”yu (O) göstermek bizim vazifemizdir. Topluluk içinde ihtilaf çıkarmama yalanın en küçüğüne dahi tenezzül etmeme de yine vazifelerimiz cümlesindendir. O halde yapılan/yapılacak olan övgüler bizi bizden almamalı ve vazifelerimizi yapmaya engel teşkil etmemelidir. Bu ise yukarıdaki esasları benimsemeye ve özümsemeye bağlıdır.
Aşırı iltifattan kaçının; çünkü suizanna neden olursunuz