Ermenistan, 'zafer' ile 'kandırılma' arasında gidip geliyor
Yazar
Mesaj
мєяу´
Konu: Ermenistan, 'zafer' ile 'kandırılma' arasında gidip geliyor Perş. Eyl. 03, 2009 12:34 pm
Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkileri tesis edecek ve ikili ilişkileri geliştirecek protokollerin açıklanmasının ardından Erivan'da sıcak bir tartışma yaşanıyor. Protokol metinleri üzerinde farklı yorumlar yapılıyor.
Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Türkiye'nin şartlarının tümüyle kabul edildiği eleştirisinden, sonucu Ermenistan diplomasinin zaferi olarak görenlere kadar geniş bir yelpazede görüşler ortaya konuluyor. Doğu Etütleri Enstitüsü Başkanı Ruben Safrastyan, sonucu, Ermenistan diplomasisinin bir başarısı olarak görüyor. Safrastyan'a göre, metinlerde Karabağ sorunu ile bir bağlantı kurulmuyor. Safrastyan, "Bununla birlikte, soykırımdan da bahsedilmiyor. Türkiye, Ermenistan'ı, soykırımı dış politikasının gündeminden çıkarması konusunda zorlamıyor. Uzun bir süreç var ve Ermenistan diplomasisi, başarıya ulaşmak için kararlı olmalı." diyor.
'TÜRKLER DAHA ZEKİ, BİZİ KANDIRABİLİR'
Ermeni politikacı Alexander Iskendaryan ise, Ankara'nın, süreci erteleme eğilimde olduğunu savundu. Erivan'ın protokolü alelacele imzaladığını ileri süren İskenderyan, "Metinler, Ermenistan'da büyük yankı buldu -her şey satıldı, terk edildi-. Herkes, metinlerin Ermenistan'a en kötüyü önerdiğini söylüyor. Bu bizim halkın karakteristiği. En önemli şey şu ki, Türkler daha zeki, cin gibi, daha tecrübeli ve bizi kolaylıkla kandırabilirler." görüşünü savunuyor.
Ulusal ve Uluslararası Etütleri Direktörü Richard Giragosyan ise protokol metinlerinde doğrudan 'Karabağ sorunu'ndan söz edilmemesini 'şaşırtıcı' bulunuyor. Bunu, 'birçok açıdan diplomatik bir uzlaşı' olarak görüyor. Eski Ermenistan Dışişleri Bakanı Aleksander Arzumanyan, 'tarih komisyonu'na tepki gösteren isimlerden. İki ülke arasındaki ilişkilerin başlaması için parlamento onayına gerek olmadığını savunuyor. Muhalefetteki Miras Partisi'nden Stepan Safaryan ise ortak sınırın açılması karşılığında Türkiye'nin üç şartının Erivan tarafından kabul edildiğini savunuyor. Muhalif vekil, protokoller ile Ermenistan'ın Kars Anlaşması'nı kabul etmesinin öngörüldüğünü, 'soykırım'ın tarihçilere bırakıldığını anlatıyor ve, "Ermenistan artık bu olaylarla ilgili Türkiye'yi eleştiremeyecek." diyor.
DİASPORA TEPKİLİ, SARKİSYAN KARABAĞ'DA
Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına başından beri itirazda bulunan diaspora Ermenileri ise Erivan'ın aksine "soykırım tanınmadıkça kalıcı bir ilişki kurulamaz" görüşünde. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), ABD Kongresi'ne gönderdiği metinde, 'tarihsel boyuta ilişkin hükümetler arası alt komisyon'a karşı çıkıyor. Bunu, 'soykırıma ilişkin tarihî delillere gölge düşürme' olarak yorumluyor. ANCA yönetimi, "Türkiye tarafından bloke edilen ve ağır ekonomik ve diplomatik baskı altındaki Ermenistan, kendi haklarını, geleceğini ve güvenliğini tehdit eden şartları kabul etmeye zorlandı." görüşünü savunuyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise dün Ermeni işgali altındaki Azerbaycan toprağı Karabağ'daydı. Ermeniler, işgal ettikleri topraklarda 18 yıl önce sözde Dağlık Karabağ devletini ilan etmişlerdi. Hankendi'nde düzenlenen törenlerde konuşan Sarkisyan, "Bugün Karabağ Cumhuriyeti, yapılarıyla, ordusuyla ve çok daha önemlisi, kendi kaderlerinin efendisi vatandaşlarıyla tam bir devlettir." ifadelerini kullandı.
Zaman
Ermenistan, 'zafer' ile 'kandırılma' arasında gidip geliyor